Spiseforstyrrelser - Vær en venn

Dette har jeg rett og slett tatt fra www.femelle.no fordi jeg mener de fleste burde lese dette. Mange i dag sliter med dette og enda flere er pårørende. Det er vanskelig for dem også. I tillegg til denne artikkelen som følger nedenfor er også mitt tips at alle må også tenke på seg selv, ha et liv, leve ut og være glad. Ikke la deg bryte ned, men vær sterk, hjelp det du kan uten at det får konsekvenser for deg selv.


De fleste av oss har et ønske om å se bra ut og passe inn i dagens samfunn, men når man opplever at mat, vekt og kropp styrer livet, ? da blir det et problem! Undersøkelser viser at mellom 100 000 og 120 000 har spiseforstyrrelse i Norge og av disse er ca 85-90 % kvinner.


Hva er spiseforstyrrelser?

?Man har en spiseforstyrrelse når tanker, følelser og handlinger i forhold til mat, kropp og vekt går utover livskvalitet og fungering i hverdagen. Det unaturlige forholdet til mat, kropp og vekt er et symptom på både følelsesmessige og personlige problemer.?

Personen kan bære på sorg, sinne, lav selvfølelse og skyldfølelse. Hun kan være utsatt for overgrep og mobbing. Kanskje hun stiller for høye krav til seg selv, sliter med ensomhet eller har opplevd et vondt dødsfall. Disse tingene kan bli vanskelig for en person å takle på egen hånd, som derfor søker alternative løsninger som fjerner smerten en liten stund.


Hvordan kan man se om noen har spiseforstyrrelser?

Personer med spiseforstyrrelser er ikke nødvendigvis like og har ulike rutiner på hvordan de mestrer hverdagen. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan man kan finne ut om en venn har spiseforstyrrelser, men dette er symptomer som ofte går igjen.

- Personen endrer forholdet til mat, spiser stadig mindre og får ofte skyldfølelse når hun har spist mer enn planlagt.

- Hun er svært opptatt av sunn mat og teller kalorier. Spiser sakte og pirker i maten. Skjærer maten i mange små biter, flytter dem rundt på tallerkenen.

- Foretrekker heller å spise alene enn sammen med andre. Lager mat for andre, men sier ofte hun er mett og spiser ikke selv

- Personen har rare spiseritualer og setter gjerne på høy musikk, vannspringen, TV, etc. Hun kaster maten eller gjemmer den i servietter, lommer, vesker etc.

- De sosiale endringene går ut på å isolere seg og unngå sosiale situasjoner, spesielt der det serveres mat. Trening er viktig og personen trener mye. Hun har ofte nøye planlagte treningsrutiner som gjør det mulig å forbrenne mest mulig kalorier


Hvordan kan du hjelpe?

Hvis du har mistanke om at noen har spiseforstyrrelser, er det viktig at du snakker med den det gjelder. Personen vil mest sannsynlig benekte alt første gangen du tar det opp, men ikke gi deg. Vent en liten stund og ta det opp igjen.


Nedenfor er noen tips om hva du kan gjøre som venn/venninne.

- Vis at du bryr deg og ikke vær redd for å spørre om det er noe hun vil prate om, men husk at det er ikke din jobb å gjøre henne frisk.

- Hvis personen forteller deg om problemene sine, prøv å oppmuntre henne til å snakke med en voksen person. For eksempel helsesøster, læreren, lege eller foreldre.

- Vær tålmodig og vis forståelse for at sykdommen ikke går over på kort tid eller av seg selv. Dropp samtaleemner som omhandler vekt, kalorier og mat. Snakk heller om hyggelige ting som reiser, shopping og gutter.

- Det er viktig at du ikke lover noe du ikke kan holde, for det kan bli vanskelig for deg å bære på en slik hemmelighet. Hvis du føler du må snakke med noen, bør du først fortelle det til din venn og forklare hvorfor. Hun kan fort føle seg sviktet og stenge seg inne. Kanskje dere kan være sammen om å fortelle det

- Din hovedoppgave er å være en god venn. Det vil si å motivere, oppmuntre, lytte og støtte henne.

Vil du snakke med noen?

Mental Helse (døgnåpen)
Tlf: 810 30 030

IKS (Interesseforeningen for Kvinner med Spiseforstyrrelser)
Tlf: 22 42 22 22

Anoreksia og bulimiforeningen i Bergen
Tlf: 55 32 62 60

Har du erfaringer eller tips til hvordan man kan hjelpe en med spiseforstyrrelser?

Kilder: lommelegen.no/spiseproblem, senterforspiseforstyrrelser.no, iks.no, raadgivernett.no

3 kommentarer

Malin - min hverdag

22.aug.2010 kl.01:22

Jeg har slitt med dette i fortiden.. ikke noe gøy periode!

Marie Knutsen

22.aug.2010 kl.02:20

Jeg sliter med dette selv, og det er som å leve i et helvete...

Synes tipsene som allerede er nevnt er bra.

xFabulous

22.aug.2010 kl.04:08

hadde det før. har egentlig ikke noe tips til hvordan man kan hjelpe en ut av det, måtte vell for det meste komme meg ut av det selv :p men å droppe samtaleemner som omhandler vekt og kalorier o.l er værtfall et veldig bra tips som du har skrevet!

Skriv en ny kommentar

Helene (inspirasjon)

Helene (inspirasjon)

19, Trondheim

Jente på 19 fra Trondheim som skriver om det som inspirerer meg... både på godt og ondt

Arkiv

hits