Foto

Blomsten er plantens smil (foto)

Sola går aldri ned i mine land (foto)

Nok et sitat som jeg ser en sammenheng med i det bilde. Sitert av Karl V, en spansk konge som levde på 1500-tallet.Grunnleggende kunnskap innen fotografering

Et snev av interesse innen foto fører meg i den retningen at jeg rett og slett vil se litt på fotoinnstillingene på et kamera. Jeg har ikke så mye kunnskap med dette for jeg glemmer ofte hva de forskjellige innstillingene står for. Typisk. Men nå vil jeg få det ned på arket/tastaturet og kanskje lære meg det selv en gang for alle. Vil kalle det grunnleggende kunnskap innen foto, og for å få maks effekt av din lille fototur er det en fordel å ha en oversikt. (Hysj, jeg kan nesten ingenting, men likevel klarer jeg å knipse bilder jeg er fornøyd med, kanskje jeg blir mer fornøyd etterhvert?).

I begynnelsen når jeg fikk mitt nye kamera, skjønte jeg ikke mye av det, og først etter 2-3 år har jeg begynt å tenke at det kanskje er på tide å lære seg hva disse bokstavene på innstillingshjulet står for. På bildet ser du at det står fire bokstaver M, A, S og P. Disse kan jeg ikke utenat, men med litt hjelp fra internett osv. kommer det en oversikt her.

M = Her bestemmer du alt, det er den manuelle innstillingen og du bestemmer både blenderåpning og lukkertid.

A = Blenderprioritert automatikk. Her velger du blenderåpning, mens kamera velger lukkertid.

S = Lukkerprioritert automatikk. Her velger du lukkertiden, og kamera velger blenderåpning.

P = Programautomatikk. Kameraet velger både blenderåpning og lukkertid.

Men det er veldig vanskelig å lese dette om man ikke har noe greie på hva blenderåpning, lukkertid osv. egentlig er. Så det må vi også komme inn på. Jeg har rett og slett funnet en god forklaring på akam.no og fotoabc.no (inne på disse sidene finner du masse tips innen foto), og siterer rett fra deres ordbok som forklarer de forskjellige begrepene.

 

Blenderåpning

Blenderen regulerer lysmengden som kommer inn i kameraet. En blender er et et hull du kan regulere størrelsen på, ved hjelp av et antall lameller som sitter i en sirkel. Blenderens størrelse angis i forhold til hvor mye lys som slipper igjennom objektivet - noe som uttykkes som en brøk (som 1:1, 1:1.4) etc. For enkelthets skyld bruker vi bare den siste delen av brøken, og skriver f.eks f2, f5.6 osv.

Skalaen med tall som angir størrelsen på blenderen, kan være litt forvirrende. Den går nemlig "feil" vei, da den største blenderen har den laveste verdien og omvendt. Det er fordi f-verdien er resultatet av en brøk.

Lavere tall = Mindre dybdeskarphet. Høyere tall = Mer dybdeskarphet.
Lavere tall = Mer lys. Høyere tall = Mindre lys.

I et landskapsbilde er det lurt med mer dybdeskarphet. Derimot i et portrett er det lurt å fokusere på personen og få bakgrunnen så uklar som mulig.

Her er et eksempel. Har tatt to bilder av dråpene på vinduet med to forskjellige blenderåpninger. På det bilde til venstre er det en mindre blenderåpning som fører til mindre dybdeskarphet, der har jeg blenderåpninga på f5.6 (dråpene blir mer synlige). Og på bilde til høyre ser du at bakgrunnen blir litt skarpere og du ser tydeligere hva det er. Blenderen er satt på f14.

 

 

Lukkertid

Lukkeren er plassert fremfor kameraets bildebrikke. Sammen med blenderen, styrer den mengden av lys som kommer inn til bildebrikken. Som anydet kan den ha ulike lukkertider, alt fra noen tusendedels sekunder til mange minutter. Lukkertiden er hvor lenge lyset, som passerer blenderen, eksponerer bildebrikken.

Man prøver som regel å få så kort lukkertid som mulig for å fryse motivet og få skarpe bilder. Ved å gjøre seg bruk av lengre lukkertider kan man derimot oppnå mange ulike effekter.

Om man skal fryse et objekt, ha lukkertiden så rask som mulig. Derimot vil man ha skape bevegelse i bilde, må man ha en lenger lukkertid.

Her er et eksempel ved "fontenen" nær Karl Johans gate i Oslo. Bilde til venstre har kort lukkertid og da ser du at man fryser vannet mer. I bilde til høyre er lukkertiden lengre og vannet blir "mykere" og det gir bilde mer liv..

 

ISO-verdien

En litt forenklet forklaring på hva ISO er: bildebrikkens følsomhet for lys. Det vil si at hvis en dobler ISO-verdien fra 100 til 200 så trenger bildebrikken bare halvparten så mye lys. På ISO 400 kreves det halvparten så mye lys som på ISO 200. Og slik fortsetter det. Noen kamera har ISO-verdier opp til 1600, mens andre strekker seg til over 100.000.

Fordelen med å øke ISO-verdien er at du har mulighet til å bruke raskere lukkertider eller mindre blender enn du ellers ville på lavere ISO. Ulempen er at det blir mer støy i bildet. Når man snakker om et kamera sine ISO-egenskaper er det gjerne snakk om hvor høyt den kan gå, og hvor lite støy det er på høye verdier.

Når dette er sagt kan vi legge til at det egentlig ikke er snakk om bildebrikkens følsomhet. Det som faktisk skjer er at signalet blir forsterket/"gainet", og som en bieffekt av dette oppstår det støy. Et lite triks for å unngå støy er å eksponere så lyst som motivet tillater, for deretter å justere eksponeringen litt ned igjen i etterbehandlingen. Grunnen til dette er at støy er mest fremtredende i de mørke delene av bildet.

Vinterstemning (foto)

En liten smakebit (foto)

Sliter du også med å ta fine solnedgansbilder?

Det har jeg gjort flere ganger, den nydelige solnedgangen og jeg aner ikke hvordan jeg skal få den inn som et bilde på kamera som på best mulig måte. Flere som har strevd med det samme? Et tips fra Scott Kelby sin trebindsserie Boken om digital fotografering kan hjelpe deg godt på vei. Her er hemmeligheten bak gode solnedgangsbilder!Å ta bilder rett mot sola er ikke alltid like lurt, kamera ditt får med andre ord feil utgangspunkt om man skal si det slik. Rett kamera opp mot himmelen rett over sola og sørg for at sola ikke blir med i søkeren. Så trykker du lukkerknappen halvveis ned og fortell at kamera skal låse eksponeringen på det motivet som kamera har i søkeren sin. Perfekt eksponering på solnedgangen er det du har nå. Husk å fortsette å holde utløserknappen nede og flytt kamera ned til solen og bestem deg for hvordan komposisjon du vil ha i bilde. Når du ønsker å ta bilde tar du utløserknappen helt ned og tar bilde.

Ved å holde utløserknappen nede, har du låst kamera til den perfekte eksponeringen.


Love is ... (foto)

Foto; DråpeFototips; Hvordan ta gode portrettbilder

Mitt første spørsmål er til deg; Hvordan tar du et portrettbilde?

Jeg har nettopp mottatt Scott Kelby sine tre bind av Boken om Digital fotografering og sitter nå og ser så smått i det andre bindet. Der står det om portrettfotografering. Fikk med meg to tips jeg gjerne vil dele med dere.

For at personen i bilde skal være mest i fokus, er det veldig viktig å ikke ha for mye luft over hodene deres (illustrasjon nummer 1). Da blir bilde bare veldig rart. Et tips Scott Kelby gir er å plassere personens øyne i den øverste tredjedelen sv bilderammen. Da vil du vanligvis slippe så mye luft over hode på modellen.

Han gir videre tips om å kutte den øverste delen av hodet på personen du tar portrettfoto av (illustrasjon nummer 2). Det høres litt rart ut, men det ser faktisk ganske kult ut med denne teknikken.

Illustrasjon nummer 1:

Illustrasjon nummer 2:

Håper dette ikke var altfor vanskelig å forstå i og med at jeg velger å tegne illustrasjonene mine. Ønsker dere flere tips?

Dråper er mer enn hva øyet kan se (foto)

Jeg fikk inspirasjon fra Nathalie og ville gjerne prøve meg på dråpebilder selv. Bare ta en titt innom Nathalie sin blogg ved å trykke på navnet hennes, hun har utrolig bra bilder.

Her er et av bildene jeg fikk til;

Føler du deg uglesett nå? (foto)

Dagens bilder; før juletre og all pynt slenges ned i kassaDagens bilder er de siste jeg tar av juletreet for i år. I og med at jeg i går fikk Close Up-filteret, kom jeg nærmere motivet.

A good photograph can stop a moment from running away (bildeserie)

Dagens julebilde

Bilder: To bilder i ett

Jule-bokehNisser og griser og alle andre små ... (foto)

... skal stå fram til pynt NÅ!

Livet er den beste gave (foto)Dagens bildeDagens vinterbilde

Vinteren har virkelig vært hard i år. Store kuldeperioder. Ekkelt å være ute når det er så kaldt, men herlighet det er også bare helt nydelig å se når det legger seg rim å¨trærne, vinteren er jo en fin årstid til tross for den gale kulden.Under en stjernehimmel (foto)Fotokonkurranse, bidrag #2

Kom inn på en blogg og så at den har en fotokonkurranse pågående, og selvfølgelig tar jeg sjansen med de to bildene nedenfor. Konkurransen finner du HER og den varer til ca. 25 desember, så ta bilde av det nypyntede juletreet eller som jeg har gjort; en engel eller en julepresang. Caroline er eieren av bloggen http://jorfrid.blogg.no/. Hun tar mange flotte bilder, verdt en titt innom!

Sommerglede (foto)Snart snur sola og det skal nå for hver dag bli lysere og lysere. Dagene i denne mørketiden kan være ganske deprimerende. Samtidig som kulden gnir seg inn i kinnene og snøen knaker under føttene, går sola ned på formiddagen og utover ettermiddagen blir det bare mørkere og mørkere. Er ganske glad vi har sola i det hele tatt, men den er virkelig ikke oppe lenge.

Imorgen snur sola og nå skal det bli lysere og lysere for hver en dag. Gleder meg til å ta fatt på enda en sommer.

Engler vil deg ikke vondt, de passer på deg! (foto)Selvlaget juleinspirasjon

       

     

     

   

   

   I førjulstida har jeg fått knipset noen bilder og jeg tenkte rett og slett å vise dere litt juleinspirasjon. Jeg trodde virkelig tiden skulle gå mye saktere enn den har gjort den siste tida. Før jul har tida som oftest gått sakte, men denne gangen flyr den.

Dagens bilde

Dagens bilde; julestemning

Dette gir meg julestemning, husker tilbake da jeg hadde kalender og spratt opp av senga hver en dag i desember for å få en sjokoladebit på morgenkvisten. Husker også en gang mamma hadde kjøpt gavekalender til meg, hun hadde lagt så mye penger i det og sa at neste år kunne hun ikke gjøre det. Setter virkelig pris på slikt i etterkant.

Fortell dine minner med kalenderen!

Dagens bilde: Det bare snør og snør HELE TIDEN

Som du ser i overskriften så snør det hele tiden. Snøen har de siste dagene bare dalt ned fra himmelen, noe som har skapt snøkaos på veier og slikt. Synes dette bildet passet bra for meg, siden jeg vil holde meg inne i snøkaoset.Dagens bilder; julen nærmer seg

Deltakelse i fotokonkurranse

Jeg melder meg på en fotokonkurranse på http://jegelskerlive.blogg.no og her er mine bidrag. (Ønsker du selv å delta, så kan du trykke HER)

Julestemning

Hvilket bilde?Dagens bilde

Dagens bilde

Nå har jeg redigert et bilde og er ganske fornøyd. Det blir dermed dagens bilde.

Dagens bilde

Nå om dagen er sola så vidt oppe og titter seg om. Og da blir det en så vakker solnedgang. Nesten like fin hver dag! I tillegg lager skyene de rareste former, denne minner meg litt om bokstaven M snudd på siden.

 

Dagens bilde; vinter'n er hardHer kommer vinter'n

Det er faktisk første gang jeg har vært ute i vinter og tatt noen bilder, denne gangen tok jeg ikke lange turen, hagen er en begynnelse. For det er jo 15 kuldegrader minst, og det liker jeg ikke. Men fordelen er at naturen blir så utrolig vakker. Snøen lager fantastiske krystaller og som min lillebror sa her om dagen når vi gikk tur: Snøen er så diamantisk.


Et stakkars blad ligger oppe på snøen, kan tenke meg det er kaldt og ligge der nå, ser ut som det fryser.


Flere forskjellige dyr har tatt turen over hagen vår, vi har ikke gått i hagen i det hele tatt, men den er full av spor, fra både rådyr og hare i hvertfall.

Hva syns du?
Er det kaldt hos deg?

Dagens bildeHvilket bilde?Hvilket av disse to bildene liker du best?

Dagens bildeLengter tilbake til sommeren og til fuglekvitring. Flere?

Dagens bildeNidarosdomen i kveldslyset med speilbilde i en litt ujevn elv

I toppen av et tre

 

Dagens bilde 2#: Det snør nåHvilket bilde?

Bilde 1:

Bilde 2:

Bilde 3:

Bilde 4:
Dagens bildeDagens bilder: Severdigheter i Trondheim

Nathalie og jeg tok turen til byen for å teste ut stativene, i og med at nå har begge denne fordelen. Og gud, sier jeg bare, det funka og flotte resultat av herlige motiv. Dette tror jeg blir tidenes tur vi har hatt!

Bare ta en tittEn liten forskjell


Jeg prøvde å ta to bilder, et uten skylight-filter og et med. Men jeg ser bare en liten forskjell, flere som ser den? Eller er det bare jeg som ser feil?

Noen som har erfaring med et slikt filter?

Dagens bilde

Dagens foto: Nysgjerrige barneføtterBilde vs bilde

Bilde 1:

Bilde 2:For dem som ikke ser forskjellen; det øverste er redigert og har fått sterkere farger :))

Dagens bilder #2: Siste høsttegn

Dagens bilder #1: Ut mot havetDagen i dag går til å skikke inn i et lite hull i en boks som fryser naturen til bilder man kan bruke. Godt å slippe å tenke på annet. Ha en fin dag, nå står snart neste motiv for tur

Dagens bilde: Grip dagenHvilket bilde

 

Bilde nummer 1:

Bilde nummer 2:Bilde nummer 3:

Dagens bilderDagens bilder

Dagens bildeFiltere trolig på vei hjem til meg om en stund!

Som jeg nevnte har jeg bestilt meg noen filtere og for å lære mer tenkte jeg rett og slett å lese meg litt fram og dele det her med dere. For da har jeg alt samlet på et sted.

Jeg vil også høre litt om ditt fotoustyr?

Har du filtere? Isåfall hvilke og hvordan fungerer de?


 

Det første filteret jeg kom over var det såkalte skylight-filteret. Skylight Filter Ø52 mm

Dette filteret tenkte jeg å bruke på utendørsfotografering. Ettersom det jeg har lest er glasset i en rødbrun farge og det gir en helt annen stemning i bildet, litt mer gammeldags. Det digger jeg!

Her ser du et bilde både med og uten dette filteret, bildet er lånt herfra: http://kamerafilter.se/rebeccas-skylight-filter/


 

Effektfilter 6x Star Ø52 mmDet andre filteret jeg har fått itak i meg er stjernefilteret. Dette filteret består av små ruter på glasset og det gir en helt spesiell stemning i bilde.

Demonstrerer med et bilde jeg har lånt fra denne linken: http://kamerafilter.se/category/stjarn-filter/

 


 

Det tredje av de fire filterene jeg bestilte er et Close-up filter. Det brukes rett og slett for å koKlicka för förstoringmme nærmere inn på objektet man skal ta bilde av. Ganske kjekt for jeg opplever ofte at kamera ikke vil reagere når jeg er for nær.

 

Jeg fortsetter demonstrasjonen med flotte bilder jeg finner. Og her er det et herfra: http://kamerafilter.se/category/close-up-filter-artiklar/

 

Med och utan close-up filter


 

Det siste filteret er bare et UV-filter for å ha på hele tiden så det bevarer og beskytter linsen. Fått mange tips til å skaffe meg det og ja, da måtte jeg det, for det er billigere å slite ut et filter enn å slite en dyr linse.

 

Så nå er jeg spent på hva dere bruker! Fortell :-)

Dagens bilde: høstblikk

Et ganske rotete bilde, men det er vel slik  høsten er; bladene detter av og vi rydder dem bort fra hagen.

Dagens bilde

Dagens bilde har jeg ikke tatt selv, jeg har bare stått for redigeringen. Digger virkelig bilde til Nathalie, og for flere nydelige bilder, anbefaler jeg virkelig et besøk innom bloggen hennes. www.nutaliee.blogg.noDagens inspo: Bare et lite løft kan gjøre store underverker.

Bare et løft kan gjøre store underverker. Kanskje litt vanskelig å få tak i hva jeg mener. Jeg snakker nemlig om gode venner, gode venner som står der for deg. Det er så enormt viktig med venner. Bare et lite kompliment: du er så pen i mine øyne. Det kan gjøre så store underverker i vanskelige perioder. Det er så godt å ha noen som kan stå bak deg uansett hvordan du er og hva som hender. Dette bilde fant jeg nettopp på www.weheartit.com og jeg tolket bilde ut fra vennskap, at uansett hva du prøver ut eller hva det enn måtte være; venner står der uansett, om du skulle falle.

Tumblr_lao2j6cv2n1qbpg85o1_500_large

Dagens bilder: Når nettene blir lange og kulda setter inn

To i ett

Høsten var så fin og bladene falt sakte, men sikkert, av trærne. Det nærmet seg vinter. Været ble kaldere. Men det skiftet fort, snøen kom plutselig en morgen, høsten og bladene rakk ikke gjøre sitt før snømann-sesongen satte inn!Dagens bilde: kjapp overgangDagens bilde: Snudd-døgn-situasjonen?Ord for dagen!Vinterinspirasjon fra weheartit

Nå som snøen har lagt seg kan jeg like så godt få litt vinterinspirasjon fra weheartit.com.

amrai -   Waiting for Superman

Waiting for Superman   Tumblr

Sin título | Flickr: Intercambio de fotos   Rudolph the Rednose Robin by *thrumyeye on deviantART

** | Flickr - Photo Sharing!   040 by ~Alex-In-Neverland on deviantART

she spoke words of wisdom .   She flies with her own wings

twentythree :   I was once Wild.

I try to fly, why do I keep drowning?   BREATHE♔

Jackie In The Box   LA DEE DA

 

All ære til ullsokker, ullpledd, opptent ovn, varmt hus, votter, lue, skjerf, dunjakke, varme støvler, ullundertøy ...

... for her er det ikke noe bønn om en liten periode til UTEN snø. Slik ser det ut utafor huset mitt akkurat nå:HVORDAN ER VÆRET HOS DEG? ER DET SNØ?

Inspirasjon: se tilbake til sommeren

strawberries | Flickr - Photo Sharing!        Bliss » Aquabumps Surf Photography Bondi Beach Surf Report  

beautifulphotography on Xanga        Just another waste of time  

sunkissed | Flickr - Photo Sharing!        taylorhotner  

xo Miss Monique       photoblog: "down to the sea #2"  

happpynesss: fashionfever picture on VisualizeUs        yes is the new no.  

Tumblr        Snowflakes and Heartbeats  

Jule Fox        Inhaling all these memories. 

Youre beautiful, every little piece, love        Loving you is cherry pie  

Inspirasjonskilde: www.weheartit.com

Bilde vs bilde!

Bilde nummer 1:

Bilde nummer 2:

Tror jeg ...

... har klart å stoppe snømannen. Hehe. Det var tydeligvis meldt snø i går og i natt, men det eneste jeg hører utenfor mitt vindu er PESSREGN!

 

Når vi snakker om vær og vind; Hvordan er været der du er?

Hvilket bilde?

Bilde nummer 1:

Bilde nummer 2:
Hva gir deg høststemning? Spør du meg? Jo, DETTE:

Dagens bildeHvilket bilde?

Nummer1:


Nummer 2:

Hvilket bilde?


Bilde 1

ELLER


Bilde 2

Dagens inspo fra weheartit.com

Madame com Limao heart...     Vintage Diary

Madame com Limao heart...     HoldYourColoursAgainstTheWalls

Pursuing Inspiration     Pursuing Inspiration

Pursuing Inspiration     Pursuing Inspiration

Pursuing Inspiration     Pursuing Inspiration

Pursuing Inspiration     The City That Never Sleeps

a loaded smile     beetlejuice

 

Hvilket bilde?

Nummer1:

Nummer2:Nummer3:Nummer4:Hvilket av disse bildene likte du best?

Dagens bildeMed dette bildet deltar jeg i DENNE på Caroline Jacobsen sin blogg: www.pjusekatt94.blogg.no  

og i DENNE konkurransen, arrangert av Caroline på bloggen www.sjokoladekakemedglasur.blogg.no

Dagens bildeUredigert vs redigert


Uredigert


Redigert

Dagens bildeinspo fra weheartit

Hope by ~FlabnBone on deviantART    Tumblr

Leaf Peepers    BIG girls don

COSMOS by =WindyLife on deviantART     contre la vie by ~mollasse on deviantART

Tumblr_labb5rsrgu1qb6x8ao1_400_large

Livets vei

Ut på tur en høstdag

Så her er dagens bilder, endelig holdt sola seg så lenge jeg var ute og når jeg kom like innenfor døra hjemme, ja, da begynte det å hagle som bare rakker'n.

 

Håper du liker bildene!

Tid for inspirasjon ...

... fra www.weheartit.com. Digger den siden og finner så mye inspirasjon der.

hold on         orkut -

Beauty in Everything - Photography         BIGpix ? Szememben az ősz | spottr

Demain est jamais promis         BlueBraid

PeppermintMusk        Tumblr

Autumn | Flickr - Photo Sharing!          for the love of bokeh!

          Red carpet | Flickr - Photo Sharing!

uedigert vs redigert

uredigert
redigert

 

Hvem likte du best?

Mine favorittbilder

Dagens funn på gata gitt

Fant denne korka på bakken i dag og jeg samler jo på disse, nå har jeg hele tre, og jeg føler at funnet kan knyttes til situasjonen min!Hva samler du på?

Vis dem ...Love

Redigering eller ikke redigering her:

Jeg er ikke særlig flink, men etter et glimrende tips fra Nina, trykk her for å komme til bloggen hennes. Så her har jeg prøvd å følge tipset hennes og resultatet ble helt greit. Egentlig ikke stor fan av redigering, men noen ganger må det testes ut. Så hva er det beste bilde? Redigert eller ikke redigert?

<Redigert>

<Ikke redigert>a u t u m n - dagens inspo #2

Inspirerende høstbilder fra www.weheartit.com. Og i tillegg et lite spørsmål til dere: hvordan redigere til en gamlere stil med redigeringsprogram? Jeg bruker photofiltre og håper det er noen  som bruker det samme og kan forklare meg litt om redigering.

Feuilles dautomne 83 :: 365 | Flickr - Photo Sharing! annafolgero -

im a dreamer. ▲ - im a dreamer. ▲ -

Autumn leafs 2 | Flickr - Photo Sharing! Autumn memories | Flickr - Photo Sharing!

Dagens inspo #1

 
 
 
 

Dagens bilde: Sommer i kongens hage10.okt.2010I enden av en regnbue er det IKKE gull, eller?Dagens bilderBildeDagens bilde: LoveKamera: Nikon d40 // Foto: Helene // Tidspunkt: 12.30 09.okt, 2010

Dagens bilde x2Høsten er fantastisk å se på! :)) Lite nøt jeg den før jeg tok med kamera ut og fikk se gleden av at det blir litt kaldere.

Helene (inspirasjon)

Helene (inspirasjon)

19, Trondheim

Jente på 19 fra Trondheim som skriver om det som inspirerer meg... både på godt og ondt

Arkiv

hits